Je bekijkt nu Gerstekorrels: Wat is het en wat kan je eraan doen?
DSC09772

Gerstekorrels: Wat is het en wat kan je eraan doen?

Dit is de eerste blog in onze reeks over huidproblemen. De komende weken gaan we focussen op veel voorkomende huidproblemen, waaronder acné en mee-eters. Vandaag gaan we het hebben over milia, beter gekend als gerstekorrels.

Je hebt er vast wel al eens last van gehad: een hard wit bultje op je huid dat veel langer dan gewenst blijft zitten. Het lijkt op een puistje maar dat is het niet. Je hebt het al proberen uitknijpen, tevergeefs… Dit is ongetwijfeld een gerstekorrel!

Wat is een gerstekorrel?

Gerstekorrels zijn kleine harde bultjes die tevoorschijn komen op de huid, vaak rond de oogzone en op de wangen. Ze komen voor bij elk huidtype en op elke leeftijd, werkelijk iédereen kan hier last van hebben. Het is zelf zo dat gerstekorrels heel vaak voorkomen bij baby’s omdat hun talgkliertjes nog niet rijp genoeg zijn om huidschilfertjes af te voeren.

Het is totaal onschadelijk en het kan geen kwaad om te laten zitten, bij baby’s verdwijnt dit gewoon vanzelf. Bij volwassenen kan dit wel erg hardnekkig zijn en kan het soms maanden blijven zitten. Dat is uiteraard niet fijn, zeker omdat het na verloop van tijd ook groter kan worden. Je wil er dus liefst zo snel mogelijk vanaf!

Waarom krijg ik dit?

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een gerstekorrel. In tegenstelling tot een ‘gewoon’ puistje, is een gerstekorrel geen ophoping van talg, maar van keratine. Keratine is een eiwit dat jouw lichaam zelf aanmaakt, het is heel veelzijdig maar zorgt onder andere voor bescherming van de huid. Als een talg- of zweetklier verstopt geraakt met keratine, uit zich dat als een gerstekorrel.

Wat opvalt is dat gerstekorrels vaker voorkomen op een droge, niet goed gehydrateerde huid. Ook op een beschadigde huid zal er eerder een gerstekorrel tevoorschijn komen, door bijvoorbeeld een schaafwond of door schade van de zon.

Hoe voorkom ik het?

Voorkomen is beter dan genezen! Zoals eerder gezegd ontstaan gerstekorrels onder andere door dehydratatie. Daarom is het belangrijk om je huid steeds goed te verzorgen en te hydrateren. Dit doe je door 2x per dag je huid te reinigen met water in combinatie met een reinigingsproduct en daarna te hydrateren met een crème die aangepast is aan jouw huidtype.

Het zou kunnen dat jouw (droge) huid meer nodig heeft dan enkel een dagcrème. Een serum werkt extra hydraterend en herstellend en zou dus de ideale aanvulling kunnen zijn. Een aanrader is Hydra Treatment van Clephar. bevat twee soorten bio-hyaluron, Aquaxyl® en andere intensieve moisturizers, waarvan sommige met retard-werking (tot 8u actieve hydratatie), die de huid hydrateren op alle niveau’s.

Regelmatig de huid exfoliëren kan ook helpen, maar overdrijf niet. 1x per week is zeker voldoende. Door te scrubben verwijder je de dode huidcellen en voorkom je dat ze gaan opstapelen. Rond de oogzone is de huid heel kwetsbaar, wees dus niet té enthousiast op die plaats 🙂

Niet onbelangrijk: bescherm jouw huid tegen de straling van de zon. Gebruik producten met SPF, zoals een zonnecrème of een minerale foundation en vermijd te veel rechtstreeks contact met de zon.

Hoe geraak ik ervan af?

Als je al last hebt van die vervelende gerstekorrels, is het misschien interessant om te weten hoe je ervan af geraakt. Bovenstaande tips zullen ongetwijfeld al helpen, maar een effectievere manier is om de korrel handmatig te verwijderen. Dit laat je het best doen door een schoonheidsspecialiste, zij kan met een naaldje te huid openprikken en het korreltje op die manier verwijderen.

Don’t try this at home! Als de naald niet steriel is kan je ontstekingen veroorzaken en ben je nog verder van huis. Bovendien bevinden de gerstekorrels zich vaak op plaatsen waar de huid heel kwetsbaar is en rondom de ogen, dan is het gevaarlijk om hier zelf mee aan de slag te gaan. Heb je meerdere gerstekorrels of heb je er vaak last van is het aangeraden je huid te verzorgen met de DermaXpert Kerato Repair Cream en/of het DermaXpert Kerato Repair Serum van Clephar.

Ziezo, met deze informatie en tips kom je al een heel eind verder! In onze volgende blog die binnen twee weken online komt zullen we het hebben over comedonen, beter gekend als mee-eters.

Tot dan!

Geef een reactie